• Skip to secondary menu
  • Skip to main content

ukko-uuni.fi

  • Etusivu
  • Leivinuunit muodissa jälleen
  • Leivinuunilla mahtavaa ruokaa
  • Takkatyyppi tarpeen mukaan
  • Mökki lämpimäksi takalla
  • Tulen äärellä viihdytään

Leivinuunit muodissa jälleen

Leivinuuneja on alettu asentaa yhä enemmän koteihin, ja etenkin uudisrakennuksiin lisätään joko takka tai uuni tai ainakin mahdollisuus niille. Ennen sähköuuneja kodeissa käytettiin jatkuvasti leivinuunia ruoan ja leivonnaisten valmistamiseen. Leivinuuni toimi myös kotien ainoana lämmönlähteenä. Samalla lämmityskerralla valmistettiin usein paljon erilaisia ruokia, sillä uunia ei kylmänäkään aikana tarvinnut lämmittää joka päivä. Nykyäänkin suuriin leivinuuneihin mahtuu paljon puuta, joka lämmittää takan kivirakenteen niin, että se luovuttaa lämpöä pitkään, jopa useiden päivien ajan.

Leivinuuneja käytetään edelleen niin ruuanvalmistustarkoituksessa kuin kodin lämmittämiseen. Pitää kuitenkin muistaa, että uunin huoltoon kuluu aikaa ja ruoka valmistuu hitaammin kuin sähköllä. Uuneja on useita eri tyyppejä sen mukaan, mihin ne on tarkoitettu ja minkälaiseen tilaan ne tulevat. Leivinuunit voidaan valmistaa myös useista erilaisista materiaaleista, kuten luonnonkivistä, tiilistä tai vuolukivestä.

Leivinuuni

Leivinuuni on mahtava lisä nykykeittiöihin. Sillä valmistettu ruoka tuntuu kotoisammalta ja tämän tyylinen ruuanvalmistus saa aikaan myös paljon keskustelunaiheita. Perinteisessä leivinuunissa on tulipesä, sekä luukullinen uuni, jossa voidaan valmistaa ruokaa. Erityisen käytännölliseksi leivinuuni osoittautuu silloin, kun sähköä ei ole saatavilla. Suomessa on viime aikoina esiintynyt entistä enemmän ja pidempiä sähkökatkoja, jolloin ruuanvalmistus voi ilman tulisijaa olla haasteellista. Loma-asunnoilla ei välttämättä ole lainkaan sähköjä ja tällöin leivinuuni mahdollistaa monipuolisemman ruuanvalmistuksen.

Hellaleivinuuni

Perinteisesti leivinuuniin liitettiin myös sen yhteydessä oleva hellataso. Tämä mahdollisti monipuolisemman ruuanvalmistuksen, kun uunipatojen lisäksi voitiin alkaa käyttää suuria kattiloita. Hellalla keitettiin ruuan lisäksi myös tiski- ja kylpyvedet ja sen liittäminen uuniin mahdollisti lämmön säilymisen pidempään. Kun pesä oli kertaalleen lämmitetty kunnolla ja samalla tehty uunin puolella valmistettavat ruuat, voitiin uunin muuriin varautunutta lämpöä pitää yllä hellan avulla.

Takkaleivinuuni

Nykyään uudiskohteisiin ja remontoitaviin koteihin rakennetaan eniten takkaleivinuuneja, jossa perinteisen malliseen takkaan on sijoitettu sen yläosassa oleva luukullinen leivinuuni. Tässä mallissa yhdistyvät hyvin näppärä koko sekä ruuanvalmistusmahdollisuus. Takka myös usein varaa enemmän lämpöä ja takkaleivinuunilla kodin lämmittäminen on helpompaa kuin pelkällä leivinuunilla. Tämä johtuu siitä, että nykyisten leivinuunien pintalämpötila ei useinkaan nouse tarvittavan korkeaksi, eikä näin ollen yllä samaan tehokkuuteen kuin varaava takka. Takkaleivinuunissa uuni on usein tilavuudeltaan melko pieni, mutta se vastaa hyvin nykyperheiden tarpeisiin, sillä suurin osa päivittäisistä ruuista valmistetaan edelleen sähköliedellä tai -uunissa. Takkaleivinuuneissa käytetään usein lasiluukkuja, jolloin tulen loimu luo tilaan tunnelmaa ja leivinuunin puolella on helppo vilkaista uuniin. Lisäksi varusteena on usein myös lämpömittari, jolla voi seurata helposti uunin lämpötilaa ja lisätä tarvittaessa puita. Jos arina taas lämpenee liian kuumaksi, sen lämpötilaa voi pienentää laittamalla sen pinnalle merisuolaa.

Leivinuuni vaatii hoitoa

Leivinuuni on korvaamaton apu tilanteissa, joissa sähköä ei ole käytettävissä tai silloin, kun halutaan valmistaa kerralla suuria määriä ruokaa. Eduista huolimatta uunin käyttö vaatii hieman perehtymistä asiaan sekä jonkin verran aikaa. Uunin lämmittämiseen tarvitaan yleensä joko polttopuita tai brikettejä. Polttopuiden tekeminen on hauskaa puuhaa, mutta siihen kuluu aikaa ja valmiina ostaminen saattaa olla kallista. Tulisijat tulee myös muistaa nuohota säännöllisin väliajoin, mikäli ne ovat käytössä, ja käytöstä poissa ollut hormi tulee nuohota aina ennen kuin se otetaan uudelleen käyttöön. Tuhkat tulee muistaa itse poistaa ennen jokaista lämmityskertaa, niin kuin kaikista muistakin tulipesistä ja tarvittaessa tyhjentää myös tuhkalaatikko. Kaikki puhdistustoimet niin uunin sisältä kuin ulkopinnoiltakin on paloturvallisuussyistä syytä suorittaa silloin, kun tulisija on viileä.

Copyright © 2023 · Lifestyle Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in